Darmflora

De darmflora, ofwel ons microbioom, zijn darmbacteriën die voedselresten afbreken (6-10% koolhydraten en 2-5% eiwitten), vitaminen en specifieke enzymen produceren.  We hebben ongeveer 1,5 kilo darmbacteriën waarvan het grootste deel de bifidobacteriën en lactobacillen zijn. Voorbeelden zijn lactobaccilus Bulgaricus en lactobaccilus acidophilus. Deze laatste produceert bijvoorbeeld melkzuur uit koolhydraten waardoor de groei van ongewenste bacteriën wordt tegengegaan. De brandstof voor een gezonde darmflora bestaat uit vezels, vooral die van groenten. Een tekort aan vezels zorgt dat de ziekmakende (pathogene) darmbacteriën de overhand krijgen op de gezonde darmbacteriën. 

Een gezonde darmflora kan de volgende vitaminen maken: B1, B2, B3, B5, B6, B8 (biotine) B11 en K2 en specifieke enzymen zoals lactase, fructase en diamine oxidase (DAO). Een gezonde darmflora onderhoudt het darmslijmvlies en zorgt dat bioactieve stoffen zoals de fytonutriënten omgezet worden naar voor ons bruikbare metabolieten.

Kringspieren

Kringspieren worden ook wel sluitspieren of sfincters genoemd. Ze sluiten een hol orgaan af. Sommige kringspieren kunnen bewust worden aangespannen, de meeste werken echter onwillekeurig.

Welke kringspieren hebben we:

  • Cardia (of maagmond), tussen slokdarm en maag
  • Pylorus (maagportier, portier) onder de maag naar de 12-vingerige darm
  • Sfincter van Oddi, bij het galkanaal en het kanaal van de alvleesklier naar de dunne darm
  • Bouhin klep (ileocaecale klep) tussen de dikke en dunne darm
  • Blaassfincters
  • Kringspier anus
  • Musculus orbicularis oculi, de sluitspier van het oog
  • Precapillaire sfincters, sluitspieren die de doorgang van de kleine slagaders naar de haarvaten bepalen

Al deze kringspieren werken optimaal bij goede magnesium/calcium verhouding in ons lichaam.

De sfincter van Oddi is de spier die de toevoer van zowel gal als de alvleesklierenzymen in de dunne darm regelt. Bij een tekort aan het mineraal magnesium (stress) spant de spier en komen er te weinig enzymen en gal vrij. Andere factoren waardoor deze spier verkrampt: te veel alcohol, te veel calorieën, te veel koolhydraten, insulineresistentie, galstenen, galblaasontsteking en roken.

Het kan bij kringspieren ook net andersom werken, dan blijven deze juist openstaan bij een tekort aan magnesium. Een voorbeeld is de Bouhin klep. Het nadeel is dat de dikke darmbacteriën dan de kans krijgen naar de dunne darm te gaan. Dit is absoluut niet de bedoeling omdat het milieu daar geheel anders is. Het gevolg is dan ook dat men pijn voelt vooral bij zoete gerechten/ dranken. Dit wordt een SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) genoemd.